maandag 18 januari 2010

Meebepalen

Ik ga ervan uit dat dieren en mensen gelijkwaardig zijn. Er is geen reden om mensen boven dieren te stellen of omgekeerd. Ieder z’n aard. Zo’n standpunt houdt in dat dieren dus mogen meebepalen wat er in huis gebeurt en hoe zij hun leven willen leven.
Een mooi voorbeeld is Pepijn, onze ara. Hij leeft op een stok, zonder kooi om zich heen en zijn vleugels worden niet gekortwiekt. Regelmatig wordt hij op de arm meegenomen door de kamer en elke avond knuffel ik hem voor ik ga slapen. Als de kachel niet brandt, kan hij via een touw door een gat in het dak het dek op. Daar is wel een kooi. Hij heeft de hele dag vrij uitzicht en kan reageren op de water- en andere vogels.
Je zou denken dat dit een mooi leven is. Maar Pepijn wilde wel meer. Zijn stok staat namelijk in een tochtvrij hoekje, achter een muurtje. Zodoende kan hij de keuken niet zien en heeft hij geen zicht op de deur en de rest van het schip. In een gesprek liet hij weten meer te willen zien. Daarom heb ik een touw midden in de kamer opgehangen zodat hij zich overdwars door het schip kan bewegen. De meeste huisbewoners vinden dit, net als Pepijn, een mooie oplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten