maandag 18 januari 2010

Dieren weten veel

Dieren weten veel, heel veel.
Als tolk ben ik doorgeefluik. Ik heb vaak niet eens door wat een impact mijn vertaling heeft op het mens of het dier. Dat hoeft ook niet want ik mag de informatie niet censureren of beïnvloeden.
Een hond laat het beeld zien dat hij alle huisbewoners het huis in duwt en hij de buitenste, beschermende laag vormt. ‘Ze moeten elkaar vasthouden,’ zegt hij. Hij laat zien dat hij om de mensen heen loopt en er een zware taak aan heeft ze bij elkaar te houden. Drie maanden later hoor ik dat ze gaan scheiden.
Een kat staart heel vaak naar een bepaalde hoek van de kamer. Als ik daar naar vraag, krijg ik beelden van een schoorsteenmantel. Die hebben die mensen niet maar het dier blijft dat beeld geven. ‘O, wacht even … ons oude huis had een schoorsteenmantel!’ Ah, een aanknopingspunt. Vervolgens krijg ik door dat daar iets op stond. ‘Ja, een foto van mijn oma.’ Dan valt de puzzel in elkaar. De kat ziet oma als ze op bezoek is en begrijpt niet dat mensen haar niet zien. De vrouw begrijpt ineens een aantal dingen. Die vertelt ze mij niet en dat hoeft ook niet. Ik ben enkel tolk en op dit moment een schakeltje in haar leven.

1 opmerking:

  1. Wat een inspirerend voorbeeld over deze twee dieren die zo goed laten zien hoe je vaak als mens langs de dingen heen loopt in de snelle dagelijkse gang. En zo verfijnd stil kan staan bij dat wat werkelijk van belang is.
    Sineke

    BeantwoordenVerwijderen